Βασίλης Τριανταφύλλου: "Μέσω της υποκριτικής γίνομαι καλύτερος άνθρωπος."

2020-05-27

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ναι ηθοποιός σημαίνει φως, νερό, τηλέφωνο, νοίκι κλπ.

Φως είναι ο άνθρωπος. Όπως και ο ηθοποιός δεν ξέρω αν ποιεί ήθος. Έπιανα πολλές φορές τον εαυτό μου να πετάει τσιγάρο κάτω. Έχουμε πολλές ' κακές' συνήθειες όλοι μας. Το θέμα είναι να τις εντοπίζουμε και να τις δουλεύουμε. Νομίζω πάντως ότι μέσω της υποκριτικής γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Δεν ξέρω αν μπορώ ακόμα να δώσω ή να χωρέσω συγκεκριμένες λέξεις σε μία πρόταση για να διατυπώσω όλα εκείνα που είναι ένας ηθοποιός. Σίγουρα η 'αναζήτηση' και η 'παρατήρηση' είναι λέξεις που θα έβαζα δίπλα της.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Ξεκινώντας πάντα από εμάς και φτάνοντας σε έναν συλλογικό αγώνα. Όλοι μας αυτές τις μέρες κατεβάσαμε ένα σκονισμένο βιβλίο από την ντουλάπα μας. Ανταλλάξαμε προτάσεις για ταινίες ή σειρές. Είχαμε χρόνο να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική ακόμα και να παίξουμε παιχνίδια, είχαμε ξεχάσει την ευχαρίστηση που παίρναμε από αυτό. Και μετά... να επικοινωνήσουμε, να μιλήσουμε μεταξύ μας, μας έλειψε πολύ. Να φτιάξουμε από την αρχή την καθημερινότητα και όχι απλά να επιστρέψουμε πίσω σ' αυτή. Τα εργασιακά δεδομένα αλλάζουν, μιλάμε για νέα πραγματικότητα και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινής και θαρραλέοι. 

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι του εγκλεισμού;

Νομίζω ότι είναι όλα αυτά που ανέφερα στη προηγούμενη ερώτηση. Έτσι καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα της και ότι όλοι μας τρέξαμε σ' αυτήν για να μας δώσει λύσεις, ζωή και αύριο.

Πού βρισκόσασταν πριν την πανδημία;

Στην κυριολεξία, βρισκόμουν στην Ρώμη. Είχα πάει ταξίδι. Επέστρεψα 20 Φλεβάρη και στις 25 μαθαίναμε ότι η κατάσταση στην Ιταλία έχει αρχίσει να γίνεται τρομακτική. Όσο για τα επαγγελματικά, βρισκόμουν σε πρόβες εκείνη την περίοδο και πηγαινοερχόμουν στις Οινούσσες τα Σαββατοκύριακα για κάτι μαθήματα που κάνω εκεί στους κατοίκους του νησιού. Έχει φτιαχτεί μια πολύ όμορφη ομάδα εκεί και κάναμε πολύ ωραία πράγματα.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν ξέρω. Αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από τον καθένα ξεχωριστά. Το γιατί δηλαδή ο ίδιος επιλέγει να το κάνει. Σίγουρα όμως αυτό δείχνει πόσο ανάγκη έχουμε το θέατρο εμείς στη ζωή μας. Και για αυτό το λόγο πρέπει κιόλας να στηριχθεί. Για εμάς όχι για εκείνο. Το θέατρο δεν έχει ανάγκη εμάς. Αυτό που έχω να πω σε όσους ξεκινάνε τώρα τις σπουδές τους είναι ότι έρχονται τρία πολύ όμορφα χρόνια στη ζωή σας αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Θα πρέπει να κάνουν πολλές θυσίες στη ζωή τους για να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα.

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Η πρώτη που μου έρχεται ήταν φέτος. Στη παράσταση 'Η Κυρία Κούλα' του Μένη Κουμανταρέα. Όταν στα μισά της παράστασης περίπου χτύπησε ένα κινητό πολλές φορές. Ήταν μιας γιαγιάς, η οποία το είχε απενεργοποιήσει αλλά είχε αφήσει το ξυπνητήρι ανοιχτό για να της υπενθυμίσει να πάρει ένα χάπι για την πίεση. Το θέμα ήταν ότι άργησε να το καταλάβει και όταν το κατάλαβε, από τον πανικό της, δεν μπορούσε να το απενεργοποιήσει ή δεν ήξερε. Σίγουρα είναι μια άσχημη στιγμή για τον ηθοποιό. Αλλά θα ήταν ακόμα πιο άσχημη αν ξεχνούσε η γιαγιά να πάρει το χάπι της εκείνο το βράδυ .

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Να επιστρέψουμε γρήγορα και ασφαλείς σ' αυτά που αγαπάμε. Τα πράγματα κάθε μέρα αξιολογούνται οπότε δεν σου επιτρέπει να κάνεις σχέδια.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Σβήστε από τις επαφές σας το 13033 και μην του ξανά στείλετε μήνυμα.

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε