Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης, της Ελένης Δικαίου

2020-06-19

Σµύρνη σήµερα. Ένα συνέδριο µεταφραστών τελειώνει τις µέρες του Πάσχα. Στον κήπο της Αγίας Φωτεινής, της µικρής εκκλησίας την οποία έχει παραχωρήσει το ολλανδικό προξενείο για τις θρησκευτικές ανάγκες της ολιγάριθµης ορθόδοξης κοινότητας, δυο άνθρωποι συναντιούνται τυχαία το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, λίγο πριν βγει ο Επιτάφιος. Ένας νεαρός µεταφραστής κι ένας γέρος µαθητής της παλιάς Ευαγγελικής Σχολής Σµύρνης.Ο ένας αγωνιά για το χρέος που δεν κατάφερε να ξεπληρώσει, ο άλλος αναλαµβάνει να το ξεπληρώσει αυτός. Μια µαθητική εργασία. Ένα κουρελιασμένο πουκάμισο: «Όχι... Έχει πάνω του το αίµα του δεσπότη!». Η αλήθεια που δεν πρέπει να χαθεί.Πώς µπορεί να γίνει η αλήθεια λέξεις; αναρωτιέται ο νεαρός µεταφραστής. Εκείνος τις λέξεις έχει συνηθίσει να τις µεταφράζει, πώς θα µπορούσε να «µεταφράσει» γεγονότα και συναισθήματα, να τα κάνει λέξεις και να φτιάξει ένα βιβλίο µε την αλήθεια τους; Όµως έχει αποδεχτεί την κληρονομιά, το χρέος είναι πια δικό του.Ο νεαρός µεταφραστής θα έχει ως το τέλος αµφιβολίες για το αν κατάφερε τελικά να πει στο βιβλίο του το ίδιο καλά µε τους σπουδαίους συγγραφείς τους οποίους έχει µεταφράσει όλα εκείνα που «δε φτάνουν τα λόγια για να τα πουν ούτε γράφονται, είναι λίγα τα γράµµατα, δε φτάνουν». Για ένα µονάχα θα είναι σίγουρος. Πως την αλήθεια την έχει πει ολόκληρη!

Η συγγραφέας θα διαθέσει τα έσοδα της από τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου για την ανέγερση ναού προς τιµήν του Αγίου Χρυσοστόµου Σµύρνης.

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που συγκινεί. Μέσα από τις σελίδες του βιώνουμε ένα νοητό ταξίδι σε τόπους που χάθηκαν, αλλά δεν ξεχάστηκαν. Γνωρίζουμε, μέσα από την ιστορία του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, τις αλήθειες που δεν λέγονται αλλά θάβονται στο σεντούκι της λήθης.

Με λόγο απλό και καθημερινό γινόμαστε συνοδοιπόροι του πρωταγωνιστή. Μέσα από ένα λογοτεχνικό εύρημα, ένα τετράδιο γεμάτο με μαρτυρίες, η ψυχή της Σμύρνης παίρνει σάρκα και οστά και μας καλεί να την γνωρίσουμε και να την νοιώσουμε.

Η συγγραφέας, με την αξιόλογη έρευνα και την κατάθεση ψυχής και συναισθημάτων, αφήνει μια παρακαταθήκη σε όλους μας για γεγονότα που πρέπει να μαθαίνονται, να διδάσκονται και να τα αγγίζουμε με σεβασμό.

Ένα λογοτεχνικό έργο που σπάνια το συναντάμε στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, αλλά το έχει ανάγκη η κοινωνία μας! Γιατί άμα δεν ξέρεις το παρελθόν σου, δεν μπορείς να κτήσεις το μέλλον σου!

Απόσπασμα του βιβλίου

Για τους απογόνους των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, η Σμύρνη ήταν μια απλή πόλη, κι ας έλεγαν όλοι πως δεν υπάρχει πια. Τα κύτταρά τους αναγνώριζαν την παλιά Σμύρνη μέσα στην καινούργια, τις ελληνικές συνοικίες κάτω απ' τα καμένα που είχαν γίνει fuar. Ποτέ δεν θα γινόταν fuar τα καμένα. Οι ψυχές των δικών τους κατοικούσαν εκεί.

Ο τελευταίος Έλληνας της Σμύρνης

Ελένη Δικαίου

Είδος: Μυθιστόρημα

Εκδόσεις: Πατάκη, 2019

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!