Νάντια Δαλκυριάδου: "Για μένα ηθοποιός σημαίνει απόφαση ζωής."

2020-06-22

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

"κι είναι καημός πολύ πικρός" συνεχίζει το τραγούδι..

Για μένα ηθοποιός σημαίνει απόφαση ζωής. Αποφασίζεις ότι θα δεσμευθείς με μια μονίμως ασταθή κατάσταση και συμφιλιώνεσαι με το ρίσκο, τις εκατό δουλειές ταυτόχρονα, την ανασφάλεια αλλά και τα μεγάλα συναισθήματα. Δεν έχει δρόμο συγκεκριμένο, να πας από κει και να είσαι ήρεμος ότι πας καλά. Δύσκολα το αφήνεις, δύσκολα το κρατάς.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Νομίζω με παρέα, με ανθρώπους, με συντροφικότητα. Κι ενώ επιβάλλεται η απόσταση, νομίζω πρέπει να κρατάμε επαφή με κάθε μέσο . Η μοναξιά είναι μεγεθυντικός φακός και πολλές φορές παραμορφωτικός φακός . Διάβασα πολλές απόψεις ότι τώρα με τη μοναξιά μπορούμε να βρούμε τον αυτό μας, να δούμε το μέσα μας.. Τι να σας πω. Εγώ πιστεύω ότι αν κάποιος χρωστάει, έχει παιδιά και δεν έχει δουλειά, κακοπερνάει, ζορίζεται απ το άγχος λόγω της πανδημίας, είναι μόνος και μεγάλος άνθρωπος η μοναξιά θα είναι το τελικό χτύπημα. Μην το πλασάρουμε και για φάρμακο. Όσο είμαστε μαζί, μπορούμε να βοηθηθούμε. Έτσι νομίζω πως γίνονται καλύτερες οι μέρες, με τη συντροφικότητα. "Φτάνει να μου κρατάς το χέρι και τότες τα δύσκολα έργα θα 'ναι εύκολα" λέει ο Ρίτσος.

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι του εγκλεισμού;

Η τέχνη μας θυμίζει πως όλα περνάνε . Όσο δύσκολα κι αν είναι.

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Αυτό θα μπορούσε να είναι θέμα για μελέτη και δεν νομίζω ότι εξαντλείται σε λίγες γραμμές. Γενικότερα, θα έλεγα ότι ο χώρος του θεάματος είναι πολλά υποσχόμενος. Έτσι σε μια δραματική σχολή για παράδειγμα , σε ένα τμημα μόνο μπορείς να βρεις 15 διαφορετικές αιτίες που κάποιος ασχολείται με το Θέατρο. Από την προσωπική έκφραση και ανάγκη ως την πεποίθηση ότι είσαι η Μέριλιν και θα βρεις τον Κένεντι . Όλα μπορεί να τα συναντήσεις και όλα πρέπει να συνυπολογιστούν στην απάντηση στο ερώτημα σας. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει τώρα πια και πληθώρα σχολών, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Προς το παρόν το μόνο σχέδιο είναι όταν αρθούν οι περιορισμοί να πάω στη Θεσσαλονίκη για να δω τους δικούς μου.. Δεν έχω άλλο σχέδιο προς το παρόν, γιατί όπως αποδείχτηκε όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, ο Θεός γελά. Και το τελευταίο διάστημα έχει ξεκαρδιστεί. 

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι στο χώρο της τέχνης έχουμε ανάγκη στον αγώνα μας την υποστήριξη όλων. Είναι αγώνας για επιβίωση και αξιοπρέπεια. Αντισταθείτε στην προσπάθεια που γίνεται να επικρατήσει η άποψη ότι είμαστε τα απείθαρχα παιδιά που κάνουν το χόμπι τους και θέλουν κι αποζημίωση, γιατί αύριο θα έρθει αυτή η απαξίωση και η στρέβλωση και στη δική σας πόρτα, στη δική σας δουλειά. Είμαστε όλοι εργαζόμενοι και η αλληλεγγύη είναι επιτακτική ανάγκη. 

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!