Μαρία Στεφανίδου: "Ηθοποιός είναι ένα πλάσμα που πολλές φορές υπενθυμίζει ιδέες κι έννοιες που νομίζουμε ξεχασμένες."

2020-09-22

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός είναι αυτός που ποιεί τα ήθη, αυτός που διασκεδάζει ή κάνει το κοινό του να δακρύσει. Ένα πλάσμα που μετουσιώνεται μέσα από ρόλους και καταστάσεις, ταξιδεύει, μαγεύει και πολλές φορές υπενθυμίζει ιδέες κι έννοιες που νομίζουμε ξεχασμένες.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Με δημιουργία, με το να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να αφουγκραζόμαστε τις δημιουργικές εκείνες δυνάμεις μέσα μας που αποτελούν πηγή ιδεών, ήχων και χρωμάτων. 

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι του εγκλεισμού;

Μα αυτό δεν έκανε μέσα από τις οθόνες μας -και όχι μόνο- στους 2,5 μήνες της καραντίνας; Υπάρχει έστω ένα άτομο σ' αυτόν τον πλανήτη που να βρισκόταν στην ασφάλεια του σπιτιού του και να μην άκουσε ένα τραγούδι, να μην είδε μία ταινία ή σειρά, να μην διάβασε ένα βιβλίο; Και να μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι βιντεοσκοπημένες παραστάσεις και τα live streaming events κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η καταγραφή της τέχνης έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό: να φωτίζει και να αυτοφωτίζεται.

Πού ήσασταν πριν την πανδημία;

Σε έναν διαρκή αγώνα δρόμου. Ήμουν στην Αθήνα και μόλις είχε ανέβει η παράστασή που έπαιζα. Η "Σούπα" του Στυλιανού Παρρή στο θέατρο Ίσον. Εκείνες τις μέρες φιλοξενούσα τον αδερφό μου με τον οποίο είχα προγραμματίσει να κάνουμε τόσο όμορφα πράγματα μαζί! Τελικά, έφυγε με μια μικρή γεύση Αθήνας, πανικού και απομόνωσης...

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Είναι ένας τρόπος έκφρασης. Μέσω της υποκριτικής οδηγείσαι στην απελευθέρωση. Έχεις τη δυνατότητα να υποδυθείς κάποιον άλλον, να συνυπάρξεις μαζί του, να αποποιηθείς στερεότυπα, ταμπού, προκαταλήψεις. Η τέχνη του ηθοποιού δεν είναι κάτι απλά ενδιαφέρον, η ενασχόληση μαζί της αγγίζει τα όρια της πρόκλησης, ακόμη και του "εθισμού"! Γιατί να μην επιλέγει όλο και περισσότερος κόσμος να ασχοληθεί με την υποκριτική;

Έχετε να μας διηγηθείτε μια περίεργη κατάσταση που ζήσατε πάνω στη σκηνή;

Πολλές και περίεργες καταστάσεις μπορούμε να διηγηθούμε όλοι μας και να μιλάμε ώρες για τις πρόβες, τις παραστάσεις και τις στιγμές πίσω από τις κάμερες. Η πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό, ίσως γιατί είναι και από τις πιο πρόσφατες, δεν διαδραματίστηκε πάνω στη σκηνή αλλά κάτω από το νερό (!) κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της διαφήμισης The miracle, την καινούργια καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα της Δανίας. Νοέμβρης μήνας στη Βάρκιζα, κρύο τσουχτερό, κι εμείς να παλεύουμε για μία λήψη κάτω από τα παγωμένα νερά. Κάποια στιγμή που έβγαλε ήλιο κι, επιτέλους, ετοιμάζομαι να βγω από τη θάλασσα μαζί με τον Αμερικάνο φωτογράφο βλέπω τους Δανούς να κάνουν ηλιοθεραπεία. Μόλις με βλέπουν μπροστά τους σαν αναδυόμενη Αφροδίτη, ταλαιπωρημένη με νερά να τρέχουν από τη μύτη και τα αφτιά μου μου λένε: "Έχετε την πιο όμορφη χώρα του κόσμου! Μόνο που ζείτε εδώ φτάνει!"Μες το καταχείμωνο αυτοί βρήκαν τον παράδεισο!

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Έρχεται η πιο δύσκολη χρονιά των τελευταίων χρόνων για το επάγγελμά μας, για όλους τους κλάδους της τέχνης και για πάμπολλα άλλα επαγγέλματα... Πέραν των κρατικών ή των μεγάλων σκηνών, όλοι εμείς που δουλεύαμε στα υπόγεια, στους underground χώρους και στις μικρές σκηνές και δεν έχουμε καταφέρει να διεισδύσουμε στο σύστημα από πίσω πόρτες, την έχουμε άσχημα.

Παρ' όλα αυτά είμαστε καλλιτέχνες και δεν το βάζουμε κάτω. Τα σχέδιά μου λοιπόν ταυτίζονται με τις επιθυμίες μου σε μεγάλο βαθμό μιας και είμαι σε διαδικασία έρευνας για δύο νέα project. Με την ομάδα ΕρΜα είμαστε σε διαδικασία συγγραφής της ερευνητικής μας παράστασης «Άνθρωποι χωρίς όνομα» σε σκηνοθεσία της Ερμιόνης Πολιτίδου και με την υποστήριξη της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλαδας, της Εταιρείας Alzheimerκαι Συγγενών Διαταραχών και της Ελληνικής Εταιρείας για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Μία παράσταση αφιερωμένη στους φροντιστές ασθενών. Επίσης στη χρονιά που έρχεται μπορείτε να με βρείτε εμένα και τα σεμινάριά μου στον υπέροχο χώρο Omikron 3 artspace. Θα επιθυμούσα επίσης, από τα βάθη της καρδιάς μου, να γίνω η μούσα του ΑΑ φέτος μιας που θα ξεκινήσει γυρίσματα για τη νέα του ταινία!

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Ας επικεντρωθούμε στις στιγμές. Ας απολαύσουμε κάθε στιγμή μας, με όλες τις δυσκολίες της! Ας εξωτερικεύσουμε όσα νοιώθουμε, πιστεύουμε κι αισθανόμαστε. Η επικοινωνία είναι υπέρτατο αγαθό. Γιατί τα πάντα ρει και αυτό το ρει είναι πολύ κοντά μας. Δύναμη και κουράγιο.

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε