Μαργαρίτα Καβαλάρη: "Η τέχνη προσαρμόζεται, δε χάνεται!"

2020-07-09

Θα ξεκινήσω όπως πρέπει από τα βασικά! Πότε άρχισες να σεργιανάς στους δρόμους της μουσικής; Κοινώς, πότε συνειδητοποίησες πως η μουσική είναι για σένα κάτι παραπάνω από μια ασχολία απλά στον ελεύθερο σου χρόνο;

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι με μουσική, ο πατέρας μου και ο θείος μου έπαιζαν κιθάρα, τους οποίους φυσικά λάτρευα να τους ακούω και να τραγουδάμε! Ωστόσο εγώ ήρθα σε ουσιαστική επαφή με τη μουσική πολλά χρόνια αργότερα. Όλα άρχισαν μετά τη δραματική σχολή, όταν θέλησα να κάνω μαθήματα φωνητικής. Τότε ανακάλυψα την όπερα, θέλησα να μπω στο μαγικό αυτό κόσμο και το ένα έφερε το άλλο. Μαζί με το τραγούδι άρχισα τα θεωρητικά μαθήματα, πήρα πτυχίο αρμονίας και είμαι επί πτυχίο αντίστιξης.

Με ποιο ή ποια είδος/η ασχολείσαι;

Κάνω κλασσικό τραγούδι.

Μουσική... Ένας μαγικός τρόπος έκφρασης και δημιουργικής ανησυχίας για πολλούς. Για σένα;

Για μένα η μουσική και το τραγούδι δεν είναι μόνο έκφραση, είναι μία συνεχόμενη εσωτερική αναζήτηση και αυτογνωσία. Βλέπετε, η ενασχόληση με όλα αυτά θέλει αφοσίωση, συγκέντρωση και μεγάλη αυτοπαρατήρηση, όπως οποιαδήποτε μορφή τέχνης άλλωστε. Αν αφεθείς σε αυτό το ταξίδι είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει εξέλιξη και εμένα σκοπός μου είναι να ανακαλύπτω συνεχώς πτυχές του εαυτού μου και να βελτιώνομαι.

Ποιες είναι οι ιδιαίτερες μουσικές σου επιρροές; Υπάρχουν τυχόν καλλιτέχνες οι οποίοι λειτουργούν ως πρότυπο για σένα;

Μουσικές επιρροές... σίγουρα είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, από εκεί και έπειτα άρχισα να αναζητώ έναν άλλον ήχο και έτσι οδηγήθηκα στη κλασσική μουσική. Υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους θαυμάζω και εκτιμώ για τη πορεία τουςστο χώρο και το τρόπο που αντιμετωπίζουν τη τέχνη. Είναι η υψίφωνος τραγουδίστρια Χριστίνα Πουλίτση και η μεσόφωνος Ειρήνη Τσιρακίδου, η οποία έχω τη τύχη να είναι και δασκάλα μου.

Πού σε βρίσκουμε αυτό τον καιρό;

Αυτό το διάστημα προετοιμάζομαι για το πτυχίο αντίστιξης και το δίπλωμα τραγουδιού.

Στην σημερινή εποχή του «κοινωνικού πανικού» επιβιώνει ένας καλλιτέχνης; Υπάρχουν οι δυνατότητες να επικοινωνήσει την τέχνη του;

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα, αλλά πότε ήταν για τη τέχνη; Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα στην οποία γεννήθηκε η τέχνη, αλλά δεν υποστηρίζεται και αυτό είναι θέμα πνευματικής αναζήτησης και φυσικά παιδείας! Πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρόποι για να επικοινωνήσει ο άνθρωπος τη τέχνη του και αν οι καιροί αλλάζουν, τότε βρίσκεινέους τρόπους. Η τέχνη προσαρμόζεται, δε χάνεται!

Πως επηρέασε η διάδοση του Internet τη μουσική βιομηχανία και τους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια; Είναι σύμμαχος ή εχθρός για τους νέους καλλιτέχνες;

Είναι μία καινούργια τάξη πραγμάτων και πιστεύω ότι έχουμε αρχίσει να προσαρμοζόμαστε σε αυτό. Σίγουρα είναι πιο εύκολο να δείξει τη δουλειά τουένας καλλιτέχνηςκαι δη νέος,σε ένα πιο ευρύ κοινό. Επίσηςθεωρώ ότι είναι πολύ καλό που δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύψει κάποιος διαφορετικά ήδη μουσικής και καλλιτεχνών. Ωστόσο δε πρέπει να χαθεί η ανάγκη της ζωντανής επαφής με τη μουσική και τη τέχνη.

Τι θα έλεγες στους νέους που θα θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική, κρίνοντας με την προσωπική σου εμπειρία;

Δε θα μπορούσα να αποτρέψω κάποιονπου θέλει να ασχοληθεί με αυτό, ειδικά από τη στιγμή που το αγαπάω τόσο πολύ. Αυτό που μπορώ να πω όμως με σιγουριά είναι ότι πρέπει να είναι οπλισμένος με πολλή υπομονή και επιμονή. Πρέπει να είναι διατεθειμένος να φτάνει πολλές φορές στα όρια του και να τα ξεπερνάει, δεν είναι εύκολο, αν όμως γίνει αυτό τότε θα έχει καταφέρει να κάνει ένα βήμα παραπέρα για να μάθει τον εαυτό του, να εξελιχθεί και να εξελίξει και τη τέχνη του.

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες μας;

Να παλεύετε πάντα γι' αυτά που αγαπάτε, όσο δύσκολο κι αν είναι.Να αναζητάτε αυτά που θα σας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, πρώτα απ' όλα για εσάς και μετά για τους άλλους. Γιατί όπως η ζωή δεν είναι στάσιμη, έτσι δε πρέπει να είμαστε κι εμείς! 

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!