Λήδα Μανιατάκου: "Ηθοποιός είναι ένας μεσάζων που καταδύεται στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής και τα φέρνει στο φως."

2020-07-07

Φωτογράφος Γεωργία Πονηράκου

Ο μεγάλος Δημήτρης Χορν είχε πει «Ηθοποιός σημαίνει φώς!», για εσάς ποια είναι η έννοια του ηθοποιού;

Ηθοποιός είναι ένας μεσάζων που καταδύεται στα σκοτάδια της ανθρώπινης ψυχής, δικής του ή/και των άλλων, και τα φέρνει στο φως. Το αν είναι ή φέρει φως ο ίδιος πάντως, είναι πολύ σχετικό. Ας πούμε ότι το προσπαθεί.

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, πώς όμως πιστεύετε ότι μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες;

Μπορώ να φανταστώ πολλές άλλες δυσκολότερες μέρες από τις δικές μας. Όλες οι μέρες δύσκολες είναι αλλά ταυτόχρονα όμορφες και συναρπαστικές. Όπως το πάρει κανείς.

Φωτογράφος Βάσια Αναγνωστοπούλου

Πώς μπορεί η Τέχνη να «φωτίσει» το σκοτάδι του εγκλεισμού;

Η αναζήτηση του φωτός είναι προσωπική, εσωτερική υπόθεση. Πολλές φορές ένας επιβεβλημένος εγκλεισμός εκ των έξω καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για αναζήτηση του εσωτερικού φωτός. Κάθε μορφή τέχνης είναι το μονοπάτι προς το φως, αλλά ταυτόχρονα είναι στάση ζωής, είναι μια ολόκληρη διαδικασία ανεξαρτήτως αποτελέσματος και απαιτεί συχνά οικειοθελή αυτοεγκλεισμό και συγκέντρωση. Και προφανώς, το να παράγει ή να καταναλώνει κανείς τέχνη δεν είναι απλώς άλλος ένας τρόπος να περνά τον καιρό του ευχάριστα σε στιγμές υποχρεωτικής καραντίνας. Για μένα πάντως η Τέχνη είναι ένα ατέλειωτο παιχνίδι ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο: από το σκοτάδι τροφοδοτείται και αυτό επιδιώκει να νικήσει επιβάλλοντας το φως. Σα θεός.

Φωτογράφος Βάσια Αναγνωστοπούλου 

Γιατί πιστεύετε ότι όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει τον χώρο της υποκριτικής;

Δεν τον επιλέγει περισσότερο σε σχέση με παλαιότερα, απλά τώρα είναι πιο εμφανές. Είναι πολύ λογικό να αγαπά κάποιος την υποκριτική και το θέατρο, και όσοι στρεφόμαστε σε αυτό ψάχνουμε στην ουσία απαντήσεις για την ίδια τη ζωή, ασχέτως αν τελικά στην πορεία οι περισσότεροι μπερδεύονται και ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους, χωρίς καμία διάθεση αυθεντικής αναζήτησης κι επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο - κάτι που δυστυχώς συμβαίνει και με πολλούς γνωστούς και αναγνωρισμένους ηθοποιούς. Υπάρχουν πλέον αρκετές δραματικές σχολές που δίνουν την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους να δοκιμάσουν την "τύχη" τους στην υποκριτική. Θα ήθελα πάντως να αναφέρω αυτό που μας έλεγε ο υπέροχος Daniel Lommel στη σχολή: κάθε ηθοποιός προτού γίνει ηθοποιός οφείλει να ρωτήσει υπεύθυνα τον εαυτό του δύο πράγματα: πρώτον, αν όντως αγαπά το θέατρο. Και δεύτερον, αν όντως το θέατρο τον αγαπά. Είναι εξαιρετικό τεστ και ισχύει για όλες τις τέχνες.

Ποια είναι τα σχέδιά σας και ποιες οι επιθυμίες σας για την υπόλοιπη χρονιά;

Να είμαι υγιής και να βρίσκω τον ενθουσιασμό και την αντοχή να προσπαθώ όσα ονειρεύομαι.

Φωτογράφος Βάσια Αναγνωστοπούλου  

Κλείνοντας ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να επιχειρήσουν το ίδιο.

© 2018 Duende-Η δύναμη της Τέχνης Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!